دعوای الزام به فک رهن چگونه است؟

به گزارش وبلاگ ساعت فروشی، در مواردی که وام گیرنده (راهن) کلیه قسط ها و بدهی خود را می پردازد، اما طلبکار (مرتهن) ملک را فک رهن نمی نماید، صاحب ملک می تواند دادخواست الزام به فک رهن را طرح نماید.

دعوای الزام به فک رهن چگونه است؟

به گزارش، تصور بفرمایید شخصی ملکش را بابت بدهی و یا وامی که از بانک یا سایر اشخاص دریافت نموده، در رهن قرار داده باشد. در مواردی که وام گیرنده (راهن) کلیه قسط ها و بدهی خود را می پردازد، اما طلبکار (مرتهن) ملک را فک رهن نمی کند، صاحب ملک می تواند دادخواست الزام به فک رهن را طرح نماید.

حالت دیگر زمانی است که مالک، ملک در رهنش را با مبایعه نامه عادی به دیگری منتقل می کند و متعهد می شود که تا زمان تنظیم سند رسمی، ملک را از رهن خارج نماید؛ ولی در موعد مقرر پیروز به چنین کاری نمی شود. در این مورد، خریدار که از خارج نشدن ملک از رهن، زیان می بیند می تواند طی دعوای الزام به فک رهن برای احقاق حق خود اقدام نماید.

حالت سومی که می توان تصور نمود اینست که بر اساس قرارداد مشارکت در ساخت، ملک در رهن بانک برده شده و سازنده متعهد شده باشد که نسبت به فک رهن ملک اقدام نماید. در چنین مواردی نیز مالک و یا هر ذی نفع دیگری می تواند علیه سازنده، دادخواست الزام به فک رهن تقدیم نماید.

  • چگونه بدون تسویه حساب با بانک می توان سند ملک را آزاد کرد؟

همانطور که در سایر دعاوی ملکی نیز عرض شد، دادگاه محل وقوع ملک صالح به رسیدگی به این دعاوی است.

خواهان این دعوا هم شخصی است که خواهان فک رهن است. خوانده هم شخصی است که قانوناً و یا بر اساس یک قرارداد، متعهد به فک رهن شده و مالک رسمی ملک باشد. اگر تعهد فک رهن بر عهده شخصی غیراز بانک مرتهن باشد، بیشتر محاکم معتقدند احتیاجی به نام بردن از بانک به عنوان احد از خواندگان نیست و دادخواست صرفاً به طرفیت متعهد و ملک بایستی مطرح شود..، اما نظر دومی وجود دارد که معتقد است بایستی نام مرتهن نیز به عنوان یکی از خواندگان مطرح شود.

به گزارش مهداد، در صورتیکه محکوم علیه ظرف 10 روز پس از ابلاغ اجراییه، از اجرای حکم خودداری نماید، طبق ماده 47 قانون اجرای احکام مدنی، محکوم له می تواند از دادگاه، توقیف اموال محکوم علیه و فروش آن اموال را تقاضا نماید و از محل فروش اموال محکوم علیه، فک رهن انجام می شود.

درصورتیکه محکوم علیه اموالی نداشته باشد، محکوم له خود می تواند، اقدام به پرداخت بدهی محکوم علیه به طلبکار و فک رهن نماید و سپس بدون آن که احتیاج به حکم جدیدی از دادگاه باشد، به وسیله اجرای احکام مدنی نسبت به توقیف اموال محکوم علیه و یا جلب او جهت پرداخت مبالغ واریز شده، بابت فک رهن اقدام نماید. اگر هم محکوم له نزد خود مبلغی به عنوان ثمن داشته باشد که متعلق به محکوم علیه است، می تواند بدون احتیاج به حکم جدید از مبلغ مذکور کسر نموده و هزینه های فک رهن را پرداخت نماید.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

به "دعوای الزام به فک رهن چگونه است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دعوای الزام به فک رهن چگونه است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید